Излагайте се на слънце с внимание и грижа

Излагайте се на слънце с внимание и грижа

Защо все повече се говори за опасностите от излагане на слънце и защо има толкова много марки козметика на пазара, които предлагат всевъзможни слънцезащитни кремове. Нека разбулим някои медицински и козметични тайни.
В наши дни естествените механизми на кожата срещу вредните ултравиолетови лъчи на слънцето не са така ефикасни. Наред със сенчести места и подходящи дрехи, трябва да се погрижим за кожата с подходящи SPF продукти.
История на слънцезащитните продукти – първите продукти срещу вредните слънчеви лъчи се появили на пазара през 1933 г. Те предпазвали от UVB. В 1962 г. концепцията SPF sun protection factor е мярка за ефикасност на препаратите, а по-късно, само след 16 години се появява на пазара и първият продукт със SPF защита. През 1988 г вече е измислен и на пазара се предлага продукт с UVA защита. Светлината от слънцето се свързва с фотоувреждането едва в XXI в.. През 2006 г. Световната Здравна Организация признава UV лъчението за едно от най-опасните и го отнася към групата на канцерогенни от първа група. От 2011 г, СЗО, посочва и опасността от излагане на солариум, който води до меланоми в кожата. Днес е всеизвестно, че инфрачервените лъчи предизвикват увреждане на клетките на фото ниво.
Степен на UV защита – нивото UVB защита се изразява посредством SPF. Нивото на защита от UVA се изразява, чрез UVA PF. Защитният фактор 50+ пропуска само 1,7, което означава, че се абсорбират около 98% от UVB лъчението.
През 2006 г. ЕУ предписва разпоредби, които дефинират 4 нива на защита – ниска, изразяваща се в SPF6 и SPF 10; Средна защита SPF15, SPF20, SPF25; Висока защита – SPF30 и SPF50 и най-висока SPF 50+.
В същата година ЕУ издава и препоръки за отношението между UVA PF и SPF, чието съотношение трябва да е 1:3.
Заради все по-високата честота на кожни тумори, медици и козметици съветват да се ползват най-добрите козметични слънцезащитни продукти на пазара с доказано име и продукти.