Хидратацията на кожата е ключ към нейното здраве и красота

Хидратацията на кожата е ключ към нейното здраве и красота

Кожата е най-големият човешки орган, а водата в нея е необходима на 3 нива: в  клетките, в междуклетъчното пространство и в епидермиса. Тя е нужна, за да протичат основните жизнени процеси в клетките и кожата да изпълнява бариерните си функции. Защото всъщност тя е външната  обвивка на тялото, която предпазва от агресивните въздействия на околния свят, от бактерии, химически вещества и др.

Много са факторите, които водят до дехидратация. На първо място можем да сложим средата, в която живеем и работим. Дългите часове пред компютъра, изложени на изкуствена светлина, замърсения въздух, стрес, напрегнатост на работното място, пътувания. Външните климатични условия също оказват голямо влияние - прекомерно излагане на слънце, резки температурни промени, промяна в атмосферното налягане, ниска влажност на въздуха. Не бива да пропускаме и начина, по който се грижим за кожата си - почистването с агресивни средства, мокри кърпички, сапуни - това води до отстраняване на защитния повърхностен слой, което води до загуба на влага. Същия резултат дава и използването на твърде гореща вода, твърда вода или дългия престой във вода. Сухата кожа по-често може да бъде дехидратирана, защото липсата на достатъчно себум води до загуба на повече влага. С напредването на възрастта мастните жлези произвеждат по-малко себум, затова по-зрялата кожа е по-често дехидратирана.


Нарушеният хидробаланс на кожата може да доведе до: зачервявания, лющене, напуквания, разширени капиляри, пигментации, алергии, бръчки. Дехидратираната кожа можем да разпознаем по чувството за опънатост, чувствителна и лесно раздразнима кожа. В областта на околоочния контур се забелязват повърхностни бръчици.


Хидратирането е основна част от грижата за кожата. Добре хидратираната кожа е предпазена от замърсяване, от вредните слънчеви лъчи и от дехидратация.  Хидратацията е превенция от лошото влияние на студеното време. Но най-важното е, че хидратацията е основната съставка на младостта. Водата в съединителната тъкан поддържа колагена и еластина в добро състояние, а контурите на лицето - стегнати.