Как да победим акнето

Как да победим акнето

Акнетео – бичът на младите, но не само. Въпреки, че не засяга важни органи младежките пъпки могат да нанесат сериозни психични проблеми. Истината е, че акнето може да се появи на всяка възраст не само в пубертета.
Засяга кожата на лицето, гърдите и гърба. В 15% засегнатите имат по-тежка форма и тогава трябва да се потърси дерматолог. На каква възраст се появява акне – свързва се с периода на пубертета, но може да се забележи и при мъже и жени на 25, 30 и дори повече години. Симптоми на акне – пъпките често са съпроводени с парене, болезненост и зачервявани в участъци. В ранни етапи и когато не е много широко разпространено акнето може да се тушира с подходяща козметика срещу акне.
Кого засяга – по време на пубертета момчетата са по-засегнати, а в по-напреднала възраст, жените страдат повече от мъжете. Какво е лечението срещу акне – превенцията е козметика срещу акне, а лечението изисква понякога по-сериозни мерки, понякога дълго лечение с антибиотици. Помага ли природата в борбата с акне – в по-леки форми на младежките пъпки, народната медицина може да е от полза. Най-добре е обаче да се ползва специализирана козметика от доказани продуктови линия. Такава често включва и природни съставки в умерени пропорции.
Самолечението - опасно ли е – всяко самолечение е опасно. Това важи и тук, особено ако средствата не са правилно съобразени. В тези случай може да се стигне до резистентност, възпаления и белези.
Наследствено ли се предава акнето – смята се, че генетиката оказва влияние при появата на акне. По ранното започване и по-късното приключване са типични в семейства, където акнето е генетично заложено.
Как влияе слънцето върху акне – смята се, че слънцето лекува акнето, но това не е съвсем вярно. Задължително е при избора на козметика да се търсят продукти, насочени специално срещу мазна и не комедона кожа.
Как влияят храните над акне – според статистиките само 25% от храните могат да окажат влияние в появата на акне. Останалите 75% се падат на хормоните. Хормоните и акнето – по статиста 635 от жените преди менструалния цикъл страдат от акне. Засилените количества на хормони естроген и прогестерон, преди цикъл и тестостерон предизвикват повишено омазняване.
Отстраняване на белези от акне – съвременната дерматология, козметика и медицина предлагат усъвършенствани методи за лечение на белези от акне. С напредъка днес успешно може да се противодейства, както над пресни, така и над стари белези. Винаги планът за лечение трябва да е индивидуално съобразен с пациента.