Как да намалим вече появилите се стрии

Как да намалим вече появилите се стрии

Стриите не са нещо, което генетично ни е заложено, но може да сме наследили не много еластична кожа. Въпреки това стриите могат да се появят в резултат начина ни на живот – хранене, рязко качване и сваляне на килограми и други промени в организма (бременност, пубертет, мускулна маса).
Стриите представляват набраздявания по кожата, наподобяващи напукана земя, в резултат липса на вода. Стриите са предимно естетичен проблем. В първоначалната си форма има червеникав оттенък, а по-късно избледняват. Напукванията по кожата могат да са с големина от няколко милиметра до няколко сантиметра. Редуцирането на вече появилите се е трудна, но не невъзможна мисия.
Съвременната козметика е създала множество продукти, които да се грижат за кожата, както преди появата на стрии, така и след образуването им.
Важна е превантивната мярка. Например, ако една жена очаква да стане бъдеща майка, тя трябва да пие повече течности, да се храни здравословно и да използва кремове срещу стрии още в първите месеци на бременността.
Водата възпрепятства образуването на нови стрии, прави кожата еластична и допринася за изхвърлянето на токсини. Козметиците и дерматолозите съветват в критични периоди като пубертет и бременност да се ползват кремове срещу стрии. Такива се нанасят по бедрата, корема, ханша, гърдите, бицепсите, зиданите части.
Когато вече има налични стрии те могат да бъдат заличени най-бързо и ефективно с лазерна терапия. Тази процедура може да изисква до 9 месеца възстановителен период.
Помагат също и натуралните масла, но при тях също се изисква време, търпение и упоритост.
Най-добре е да действате, преди да са се появили набраздяванията, като превантивно си осигурите добра хидратация и подхранване на кожата със специални кремове срещу стрии.